När Spa inte bara är avslappning

Att åka på Spa förknippas av de allra flesta med att slappna av. Att bada, basta och få sköna behandlingar och framförallt stänga ute allt vad som vardag heter. Det finns spa i nästan varje svensk stad även de mer kända ligger utanför stadskärnorna. Att åka på spa handlar nämligen inte bara om att hålla sig inom husets fyra väggar och slappna av. Många tycker det är viktigt att kunna gå ut och även njuta av den sköna naturen. Men framförallt handlar en spa-upplevelse om att slappna av och att ”komma ifrån”. Just ensamheten har vissa utländska Spa:n lagt ett extra fokus på. Bland dessa finns bland annat Amangiri i USA samt Skibo Castle i Skottland.

Amangiri – Detta spa ligger långt ut i öknen i Grand Canyon. Nog var det många som lyfte på ögonbrynen när hotellet började byggas. Med flera mil av sand runtomkring så bjuder de knappast på någon trevlig och inbjudande miljö runt om hotellet. Men det ligger avskilt. Minst sagt. Hotellområdet är mycket stort (de har knappast behövt betala mycket per kvadratmeter) och deras slogan att de bjuder på ”25000 kvadratmeter lugn” stämmer mycket väl.Amangiri_Resort,_Utah

Skibo Castle – De som vill slappna av åker på spa. De som vill slappna av i avskildhet gör det på Amangiri. De som vill slappna av ännu mera enskilt åker till Skibo Castle i Skottland. Men det är inte helt sant det heller. För hit kan man inte bara åka för att uppleva hotellets lyxiga spa-avdelning. Hotellet tar nämligen enbart in inbjudna gäster. Ett av de få hotell i världen som alltså inte marknadsför sig eller försöker locka till sig turister. Snarare tvärtom. Men de få som får åka dit kan nog garantera att det är ett spa som är både enskilt och lyxigt. Dessutom troligtvis riktigt dyrt.