Trossö i Karlskrona

Layouten av Karlskrona och dess befästningar är resultatet av gemensamma ansträngningar av Erik Dahlberg, Nicodemus Tessin d ä och Carl Magnus Stuart. Även Stuarts förslag till den nya staden bekräftades 1683 och den ersattes av en ny plan 1694.

Den marina hamnen kom att vara i den södra delen av staden, en stadsdel för borgarna i norr, och med marinens utbud och installationer som stöd i öster. Karlskronas huvudaxel är från norr till söder och följer Kungsgatan över Stora torget till vakthuset vid ingången till flottbasen. Än idag delas Trossö enligt den ursprungliga visionen: den norra delen av ön är där den civila staden är, medan flottbasen finns i söder. Trossö består av flera viktiga delar och här följer några av dem:

  • Fredrikskyrkan i KarlskronaFredrikskyrkan, designad av Nicodemus Tessin den yngre på 1690-talet och troligen inspirerad av Santa Trinità dei Monti i toppen av Spanska trappan i Rom, var detta stadens församlingskyrka och är väl värd ett besök när du är i Karlskrona.
  • Vattenborgen, denna härliga byggnad är från 1860-talet och var den första byggnaden i sitt slag i Karlskrona så missa inte den.
  • Trefaldighetskyrkan, som även är känd som Tyska kyrkan och den invigdes 1709. Kyrkan byggdes för att tjäna de många tyskar som hade etablerat sin egen församling i staden. Idag är det inte ika mycket tyskar här men däremot en mycket vacker plats att besöka när du är i Karlskrona.
  • Rådhuset, byggdes efter den förödande branden som härjade i Karlskrona år 1790. Runt denna plats hittar du även flera prisvärda hotell som till exempel Scandic hotell i Karlskrona så det är en mycket bra plats att välja om du är här på besök.
  • Grevagården, beläget i en trädgård utformad i barockstil, var denna byggnad från 1705 i den svenska Carolinestilen residens för greve Hans Wachtmeister. Det är nu en del av Länsmuseet i Karlskrona.
  • Slutningsmuren, den omslutande väggen byggdes på sjuttonhundratalet både som en defensiv åtgärd och för att förhindra att obehöriga personer skulle kunna se in i marinbasen och varvet.